KANOEN

Kanoen is een overkopelend word zowel voor kano varen en kajakken. Terwijl hier wel dergelijk verschil in zit. Kanoën werd rond 1866 een echte watersport. Een Schotse advocaat John MacGregor maakte in de 19de eeuw een boot van hout. Het was het model de kajak. In 1866 richte hij de Britse Royal Canoe club op, vanuit deze club werd kano en kajak varen telkens bekender in Europo. Het werd zowel als sport en recreatief gevaren. Lees je onder meer over het ontstaan van kanoën.

Geschiedenis

De Indianen en Eskimo’s waren de eerste mensen die kano’s maakte. De Indianen maakte van berkenbomen open bootjes, hier kon ze allelei goederen overvaren. De bootjes werden gebruikt als een vrachtscheep. Deze open bootjes konden wel tot 500 kilo aan gewicht dragen. Zo onstond onze Canadese kano. De Eskimo’s maakte net als de Indianen ook hun boot van hout. Het grote verschil was dat deze boten gesloten waren. Hiervoor gebruikte zij rendierbotten en zeehondenhuid. Deze boten werden voornamelijk gebruikt voor het vissen. Mede hierdoor zijn onze kajaks ontstaan.
Hun waren niet de enige mensen die boten maakte, er waren ook andere volken die van boomstammen maakte. Hiervoor gebruikte zij vuur, water en bijlen voor om de boomstammen uit te hollen. Deze boten werden ook wel, boomstamkano’s genoemd. In Drenthe 1955 ontdekte men de oudste kano, deze was van 6500 jaar voor Christus.

Wat heb je nodig om te kanoen?

Voor het kano varen heb je natuurlijk een kano en peddel nodig. Wil je meer weten over kano’s lees dan hier meer over in onze kano adviesgids. We hebben onderzoek gedaan wat belangrijk is om mee te nemen tijdens het kanoen.

  • Canadese kano: dit de kano die werd gemaakt door Indianen.
  • Peddel: een korte kano peddel.
  • Zwemvest: mocht je geen zwemdiploma hebben dan is een zwemvest noodzakelijk.
  • Waterdichte ton of tas: hier kan je bijvoorbeeld eten en drinken mee vervoeren of andere spullen.
  • Routebeschrijving: waterroute of routebeschrijving is zeker aan te raden, zodat je niet verdwaald raakt.
  • Telefoon: zorg er voor dat je altijd een telefoon bij je hebt voor als je hulp nodig hebt.

Leren kano varen

Kano varen is een relatief makkelijke watersport, met de juiste uitleg kan een recreant zo weg varen.
We hebben een belangrijkste instructies voor het kano varen hieronder in 4 stappen uitgelicht.

  1. In en uitstappen:Het makkelijkste is om te beginnen met lage wal of aanlegsteiger. Zorg ervoor dat kano of kajak parrellicht bij de over. Voor het in en uitstappen gebruiken we de peddelbrug techniek. Hierbij maak je gebruik van je peddel die je kajak of kano in balans houdt. Leg de kano of kajak peddel dwars over wal of aanlegsteiger en de boot neer met de peddel steel net achter de rand van de kuip. Zorg er voor dat je met de ene hand peddel vasthoudt op de kuiprand en andere hand duw je de peddel omlaag op de kant, hierdoor zorg je er voor dat je genoeg stabileit hebt bij het instappen. Stap nu voorzichtig in. Bekijk ook eventuele andere instructies.
  2. Peddel vasthouden:Een kano peddel heeft een onder en bovenkant. Je had je ene hand boven aan handgrip vast en andere hand aan de onderzijde zo’n 20 cm van het blad
  3. Kano varen:Het is voor onvoorbereide mensen die samen een canadese kano of tweepersoons kajak huren een hele opgave op de boot recht vooruit te laten varen. Bij het varen met canadese kano heeft de achterste persoon het meeste invloed op de koers. Dit komt hij dichterbij het midden zit. Als hij een peddel slag maakt heeft dat meer invloed dan de persoon die voorop zit. Dit betekend niet dat de voorste persoon niet hard genoeg peddelt, maar dat de achterste het beter moet compiseren. De achterste persoon kan dan het beste boogje naar buiten af maken, dit houdt in dat peddel slag op J moet lijken. Dit noem je dan ook de J slag. Dit is een van minst vermoeiende technieken om recht voor uit te varen
  4. Remmen tijdens het kano varen:Steek de peddel in het water, met het blad haaks op de vaarrichting. Of, effectiever, peddel achteruit.
Kano routes

In nieuwkoop zijn er verschillende kano routes beschikbaar. De rode kano route is een van bekenste deze route is perfect voor ervaren en onervaren mensen. Hier is een perfecte lage wal om op te stappen en daarnaast ook nog eens redelijk beschut. Daarnaast staat de Nieuwkoopse Plassen bekend om het prachtige natuurgebied. Deze kano route beschikt ook over diverse aanleg plaatsen waar je heerlijk kan aanmeren en kan rusten. Bekijk al onze vaarroutes. Wil je een keer dag komen kanoën? Dan ben je bij Nikano booverhuur op het juiste adres.