Nieuwkoopse plassen

De Nieuwkoopse Plassen is op het eerste gezicht een mooi, typisch Hollands landschap. Maar er is veel meer.
Dit laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid, schuwe moerasvogels, de waterlelies, libellen.
Varend over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter de geheimen van het moeras, van een klein spannend slootje vaar je zo de open plas op. Bij Nikano kunt u het ervaren met bijvoorbeeld kano, kayak, SUP board of electroboot zelf door die spannende slootjes te varen.

DE NIEUWKOOPSE PLASSEN

De Nieuwkoopse Plassen is het mooiste natuurgebied van Nederland. Het is ontstaan in de zestiende eeuw door vervening van de gebieden. Het is een ware paradijs voor natuurliefhebbers. Naast het mooie natuur is het ook een groot recreatie gebied. Er zijn diverse plaatsen verbonden aan de plassen, zoals Nieuwkoop, Noorden, Woerdense Verlaat en de Meije. is een natuur- en recreatiegebied om te ontdekken! 

In de zomer kan je er heerlijk gevaren worden met bootjes. Er word ook heel gevist op de plassen, de plassen staat ook bekend groot visgebied dit komt omdat er vele vissoorten die hier te vangen zijn zoals: snoekbaars, snoek of karmper. Op sommige plekken worden ook wel eens viswedstrijden gehouden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je visvergunning hebt. In de winter staat gebied bekend om schaatsen en ijszeilen. Het laatste genoemde is erg populair in Nieuwkoop. Deze worden namelijk in nieuwkoop zelf gebouwd. Mensen komen uit verre plaatsen helemaal naar Nieuwkoop om de kunnen genieten van de Plassen van Nieuwkoop.

Bij de Zuideinderplas ten hoogte van Strand Zomer te Nieuwkoop op het Zuideinde loopt een fietspad genaamd de Meije Pad. Deze fietspad gaat helemaal over de zuideinderplas richting watertoren Piet Potlood. Deze fietsroute gaat van Nieuwkoop naar het lintdorp de Meije. Tenmidden van deze route bevind zich de mooiste brug van Nieuwkoop deze houte brug  word ook wel kwakel genoemd. Deze brug is enorm hoog waardoor het scheepvaart van het ene deel naar het andere deel van de plas mogelijk te maken.

Er word erg veel gevaren in plassen gebied. Op de plassen zijn vele slootjes en kleinere plassen te vinden die perfect zijn om met kano of sup board door heen varen of te suppen.  Bij Zuideinde is hotel ZoetWater aan de Plassen verbonden.  Aan noordelijk  gebied liggen van de plassen ligt Maarten Freeke Wije te Noorden is er beschut gebied te vinden. Vanuit sloepverhuur Nikano zijn deze bereikbaar met kano’s, sup boarden en fluisterboten

In deze gids zullen we het hebben over de Nieuwkoopse Plassen. De volgende belangrijke kenmerken van de plassen hebben hier onder omschreven:

  • Beschermd natuurgebied
  • Rietlanden
  • Veengebied
  • De meije
  • Vogels en andere dieren
  • Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Beschermd Natuurgebied

Het natuurgebied ligt midden in het Groene Hart. De Nieuwkoopse Plassen gebied is beschermd. Er zijn namelijk heel veel zeldzame vogels die hier broeden en vele bijzondere planten te vinden. Deze zijn allemaal beschermd. Je mag dan ook niet op iedere plek komen of recrearen. Deze plekken zijn niet toegankelijk voor het publiek. Motorboten mogen namelijk ook niet overal varen, dus let goed op waar je gaat varen. De electro boot routes zijn alleen bestemd voor electroboten. Het plassen gebied maakt deel uit van Natura 2000.

Rietlanden

Het is prachtig om door de Rietlanden te varen. In voorjaar is het rietlanden nog kort en laag. Tijdens het varen kan je overal over heen kijken. Hoe meer wij naar de zomer gaan hoe meer de rietlanden veranderen met de dag. Werkelijk fanastisch om te zien hoe de natuur zich aanpast in kleuren. Er zijn diverse ondernemers die het rietland bij houden. Het riet word gebruikt voor  dakbedekking.

De Meije

Aan het linddorpje de Meije ligt smalle kleine slingerende veenriviertje. Deze route word ook wel de Meije route genoemd. Deze loopt vanaaf Woerdense Verlaat naar Zwammerdam. Langs deze route zijn prachtige eeuwoude boerderijene te zien. Het mooie van deze route dat je deze zowel als varend en fietsend kan doen. Vanaf het Noorden gaat  waarin nog veel eeuwenoude boerderijen te bewonderen zijn. Aan de Meije zit ook bezondere oude wandelroute bij buitenplaats de Heack. Dit gebied is beschermt en mogen dan ook geen boten komen. De wandelroute is alleen te bereiken met de auto, motor en fiets.

Vogels en andere dieren

Volgel liefhebers en natuurlief hebbers komen graag met hun verrekijkers om vogels te kunnen spotten. In het natuurgebied en broedgebied zijn talrijke vogel soorten te vinden. Van kleine parkieten tot aan grote roofvogels zijn hier te vinden. De natuurbeheerders hebben diverse matjes geplaatst om te zorgen dat zwarte stern zich kan voorplanten. De zwarte stern is een van de vogelsoorten die telkens zeldzamer worden. Daarnaast zijn er ook leppelaars, meeuwen, roerdomp, purperreiger te spotten rondom de Nieuwkoopse Plasssen. Daarnaast zijn er grote bomen te vinden met daar in elkele broedkolonie’s van de Aalsscholver. Dit is echte viseter.
De vogel gebieden zijn doorgaans ook beschermd. Naast alle vogels soorten zijn er ook heel veel andere dieren te spotten op de plassen zoals vossen, herten en de otters.

Varen op de Nieuwkoopse Plassen

Mensen met eigenbootje moeten een vaarvergunning hebben te kunnen varen. In dit natuurgebied word er een maximale snelheid van 5 km per uur gehanteerd.
Motorboten mogen niet op alle plekken varen, hiervoor zijn regels voor. Wil je meer weten? Bekijk hier alles over varen in Nieuwkoop zie hier alle vaarinfo.

Wil je een dag lekker op de Nieuwkoopse Plassen genieten? Huur een kano, sup board of fluisterboot bij Sloepverhuur Nikano.